Information gällande Coronaviruset

Läs mer här.

Information gällande coronaviruset

Svenska Innebandyförbundet har med anledning av coronaviruset fått frågor från föreningar och ledare/tränare kring rekommendationer om träning, matcher och resor. Svenska Innebandyförbundet är inte en kunskapsorganisation i detta område, utan vi hänvisar till UD, WHO och Folkhälsomyndigheten.

Vi uppmanar till att följa dessa källor och uppdaterar den här artikeln löpande.

Texten uppdaterad 29 maj kl 14.43.

Svenska Innebandyförbundet förbundsstyrelse har, efter förslag från Tävlingsutskottet (TU), beslutat att avsluta säsongen 2019/20. Vidare har följande beslut tagits gällande förbundsserierna:

Dam:  

 • I SSL Dam är 24 av 26 omgångar färdigspelade och lag 12 och 13 har spelat lika många matcher. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/20.  
 • Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.  
 • Iksu, som ledde Svenska Superligan med två omgångar kvar, utses till svenska mästare. Serietvåan Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-silver och serietrean KAIS Mora IF tilldelas SM-brons.  
 • Två seriesegrare i allsvenskan flyttas upp. Seriesegrare saknas i allsvenskan norra och allsvenskan västra, då RIG Umeå IBF (1:a i norra) inte har rätt att kvalificera sig till SSL Dam och Rönnby Västerås IBK Ungdom (1:a i västra) per 31 januari har avböjt att medverka i kval (i enlighet med Tävlingsbestämmelserna).  
 • Samtliga 20 SDF-platser från division 1 (distriktsserierna) flyttas upp till säsongen 2020/21.  
 • Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan och allsvenskan degraderas till säsongen 2020/21.  

Herr:  

 • SSL Herr är färdigspelad. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/20.  
 • Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.  
 • IBF Falun, som vann grundserien, utses till svenska mästare. Serietvåan Storvreta IBK tilldelas SM-silver och serietrean Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-brons.  
 • Samtliga seriesegrare i allsvenskan och division 1 flyttas upp till säsongen 2020/21.  
 • Samtliga 23 SDF-platser från division 2 (distriktsserierna) flyttas upp till säsongen 2020/21.  
 • Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan, allsvenskan och division 1 degraderas till säsongen 2020/21.     

Läs Svenska Innebandyförbundets pressmeddelande om besluten här.

Läs frågor och svar om besluten här.

Frågor och svar
Här är Svenska Innebandyförbundets frågor och svar kring coronaviruset.

Senaste nyhet:
Idrottsföreningar kan få pengar till midsommar (17 april)
Uppdaterade råd tillåter tävling för barn och ungdomar (16 april)
Folkhälsomyndigheten förtydligar sina råd till idrotten (2 april)
Nya rekommendationer sätter stopp för tävling och match (1 april)

Senaste publicerade/uppdaterade frågor

- Klartecken för matcher och tävlingar för seniorer (29/5)

- Vad gäller för föreningar som planerar att medverka vid eller arrangera sommarläger? (20/5)

- När kan vår förening ansöka om kompensationsstöd från regeringens krispaket till idrotten? (27/4)

- Regeringen har beslutat om ett stödpaket till idrotten om 500 miljoner. Hur fördelas pengarna? (Uppdaterad 17/4)

Regeringen har förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Vad innebär det för innebandyn?

För innebandyn och idrotten i stort innebär regeringens beslut som utgångspunkt att alla tävlingar och uppvisningar i idrott som samlar 50 eller fler personer på samma plats vid samma tidpunkt är förbjudna. Begreppet uppvisning bör i sammanhanget tolkas brett, exempelvis kan det handla om träningsmatcher eller uppvisningsträning. 

Regeringens förbud gäller däremot inte en förenings träningsverksamhet riktad enbart till dess medlemmar. För sådan verksamhet gäller fortsatt att föreningen gör en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens råd och följer myndighetens rekommendationer för idrottsaktiviteter och träning.

Syftet med regeringens förbud – och Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer – är att minska takten av smittspridningen av coronaviruset. Varje enskilt beslut bör fattas utifrån det.

Läs regeringsbeslutet.

Måste idrottsrörelsen följa regeringsbeslutet?
Ja, det handlar om ett förbud och inte en rekommendation. Den som bryter mot det riskerar böter eller till och med fängelse. Beslutet är taget för att minska smittspridningen av coronaviruset i samhället, vilket Svensk Innebandy naturligtvis ska bidra med så gott vi kan.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att de formella allmänna råden för idrotten gäller – med ett undantag. Vad betyder det?

I de så kallade allmänna råden, finns fem punkter som gäller särskilt för idrottsrörelsen:

- Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
- När det är möjligt – håll träningar och idrottsaktiviteter utomhus
- Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävling och cuper
- Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
- Undvik onödiga resor i samband med idrott

Barn och ungdomar till och med 18 år är undantagna punkt 3 – och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Fortfarande ska en riskbedömning göras, övriga fyra råd vägas in och även hänsyn tas till rådande förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Folkhälsomyndigheten betonar att alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån rekommendationer och råd, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Vad gäller för föreningar som planerar att medverka vid eller arrangera sommarläger?
Folkhälsomyndigheten meddelade den 18 maj att idrottsskolor, ungdomsläger och liknande kan genomföras med deltagare födda 2002 och senare. Detta förutsatt att verksamheten sker i närområdet och i mindre grupper. Myndigheten ger följande rekommendationer kring läger:

- Träning och aktiviteter utomhus är att föredra.
- Öka avståndet mellan sovplatser och sittplatser i matsal och andra utrymmen om det är möjligt.
- Se till att det finns möjlighet att tvätta händerna ofta.
- Stanna hemma vid sjukdom, även vid lindriga symtom.

Folkhälsomyndigheten ska återkomma i juni med ytterligare rekommendationer för aktiviteter under sommaren.

Hur hantera oro i coronatider?
Dagens situation påverkar oss alla på många olika sätt. I tider av inställda tävlingar, uppskjutna matcher och minskade träningsmöjligheter har Riksidrottsförbundets avdelning Elitidrottsstöd tagit fram idrottspsykologiska råd för att hantera effekten av coronapandemin.

Läs mer om hur du kan hantera din oro, anpassa eller förändra dina mål, vara kreativ och söka möjligheter för att träna och tävla på nya sätt. Att acceptera dina känslor och träna på avslappning på Riksidrottsförbundets webbplats Idrottspsykologi – prestation och hälsa finns råd i coronatider.​

Klartecken för matcher och tävlingar för seniorer
Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina råd och har givit besked om att det från och med 14 juni tillåts idrottstävlingar och matcher i alla åldrar. Folkhälsomyndigheten avvaktar med reseråden och hoppas kunna ge besked i nästa vecka.

Svenska Innebandyförbundet vill även påminna om att alla fortfarande har en skyldighet att verka för minskad spridning av Covid-19. Övriga allmänna råd för idrotten, där idrottslig verksamhet företrädesvis ska ske utomhus, gäller även fortsättningsvis.​

Vad gäller för övriga evenemang?
Regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer gäller inte en förenings verksamhet riktad enbart till dess medlemmar. För sådan verksamhet gäller fortsatt att föreningen gör Folkhälsomyndighetens riskbedömning och följer myndighetens allmänna råd.

Syftet med regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att minska smittspridningen av coronaviruset. Varje enskilt beslut måste fattas utifrån det.

Regeringen har beslutat om ett stödpaket till idrotten om 500 miljoner. Hur fördelas pengarna? (Uppdaterad 17/4)
Den 16 april fattade Riksidrottsstyrelsen (RS) beslut om ramar och övergripande principer för fördelningen av stödpaketet. Principerna kommer utgöra grunden för regelverk och riktlinjer för stödpaketet, utifrån vilka förbund och föreningar kan ansöka om kompensation.

Föreningar och förbund kommer kunna söka krisstöd från första maj och RS kan ta beslut om utbetalning i mitten av juni.

När kan vår förening ansöka om kompensationsstöd från regeringens krispaket till idrotten? (27/4)

Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kommer kunna ansöka om kompensationsstöd mellan 1 maj och 15 maj. Riksidrottsstyrelsen (RS) kan ta beslut om utbetalning i mitten av juni.

Ansökan görs i IdrottOnline.

Till infosida om kompensationsstöd för idrottsföreningar

Den 16 april fattade RS beslut om ramar och övergripande principer för fördelningen av regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten. Principerna utgör grunden för regelverk och riktlinjer för stödpaketet, utifrån vilka förbund och föreningar kan ansöka om kompensation.​

Kommer LOK-stödet till föreningar påverkas av inställda aktiviteter?
Enligt RF kommer inte det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. RF kommer att betala ut mer per sammankomst och deltagare än ett vanligt år. Föreningar kan därmed räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade pågått som vanligt.

Vad gäller för resor inom Sverige?
Alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av coronaviruset i Sverige. Därför behöver alla också tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls. Se Folkhälsomyndighetens rekommendation för resor.

Ska årsmöten, utbildningar, konferenser och liknande genomföras?
Det är arrangerande distrikt eller förening som beslutar kring denna typ av frågor.

Vad gäller för SM-finalen?
Biljetter köpta via AXS och AXS callcenter återköps automatiskt till det kort som användes vid köpet. Har du köpt dina biljetter i biljettkassan eller via info@stockholmlive.com kontakta info@stockholmlive.com för vidare info kring återköp

Vid biljettfrågor kontakta biljettåterförsäljaren AXS på LIVE chat, E-post eller på telefon 0771-31 00 00.

Vad gäller för restauranger och caféer?
Den 24 mars kom Folkhälsomyndigheten med nya regler för restauranger och caféer.

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Till Folkhälsomyndigetens nya regler.

Regeringen har föreslagit en nedsättning av arbetsgivaravgifterna mellan 1 mars och 30 juni 2020. Gäller förslaget även idrottsföreningar?
Ja, förslaget är tillämpligt på alla arbetsgivare – alltså även på ideella föreningar. Förslaget innebär en nedsättning av arbetsgivaravgiften som gäller för upp till 30 anställda och upp till en lönesumma om 25 000 kronor per månad. Detta innebär att en förening som är arbetsgivare får en lättnad om maximalt 5 300 kr per anställd och månad.

Om beslut tas enligt det här förslaget ska begäran om nedsatt arbetsgivaravgift göras genom att arbetsgivaren sätter ett kryss i fält 062 på individuppgiften ”Reducerad avgift först anställd” i arbetsgivardeklarationen.

Reglerna föreslås träda i kraft den 6 april 2020. För att undvika onödiga omprövningar bör den arbetsgivare som vill ha nedsättning vänta med att lämna arbetsgivardeklaration till dess att reglerna har trätt i kraft. Arbetsgivardeklaration för mars månad ska ha kommit in till Skatteverket senast den 14 april i år.

Vad gäller kring korttidspermittering?
Arbetsgivaralliansen och Unionen har den 20 mars tecknat nya kollektivavtal om korttidspermittering. Avtalet gäller för medlemmar i bransch Ideella och Idéburna Organisationer, Upplevelse och Kultur samt Idrott.

Avtalet utgår från regeringens beslut om korttidspermittering, där staten går in och täcker lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas. Avtalet om korttidspermittering gäller från dagen vid tecknande och verkställs genom lokal överenskommelse.

Observera att vi i dagsläget inte kan göra en bedömning ifall lagen om stöd vid korttidsarbete är tillämpbar för alla medlemmar inom bransch Idrott.

Kan föreningar få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis på samma sätt som företag?
Ja, samma regler gäller för ideella föreningar som för företag. Mer information och blankett för ansökan om anstånd hittar du på Skatteverkets hemsida.

Gäller anstånd med betalning av mervärdesskatt (moms) även för föreningar som betalar in moms en gång om året?
Ja, anstånd med betalning av moms gäller även de föreningar som valt att betala moms en gång om året. Detta träder i kraft den 8 april, men gäller också retroaktivt.

Vad gör Riksidrottsförbundet i den här situationen?
Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen kopplat till smittspridning och följer hela tiden utvecklingen i både Sverige och omvärlden. RF har en nära dialog med regeringen och Folkhälsomyndigheten för att kunna hjälpa till och ta det ansvar som bäst hjälper samhället och kommer göra det de kan för att bidra till att minska smittspridning. Om regeringen kommer med nya direktiv rättar RF sig efter dem.

RF stöttar medlemmarna, specialidrottsförbunden (SF), löpande med information och möten. Om möjligt hålls möten digitalt. RF har inlett en kartläggning för att få en bild av både ekonomiska och andra konsekvenser för idrotten. Den första beräkningen visar en uppskattad förlust för idrottsföreningar på minst 500 miljoner kronor för inställda evenemang mellan 12 mars och 30 april.

Regeringen kom den 19 mars med besked om ett akut stödpaket på 500 miljoner till idrotten. RF påbörjade därefter arbetet med hur stödet ska fördelas. Bland annat har en referensgrupp med 10 specialidrottsförbund bildats. Information om RF:s pågående arbete uppdateras löpande på vår samlingssida om coronaviruset och idrotten.

RF har även bildat en särskild arbetsgrupp för stöd och rådgivning till SF. Kontakta gruppen via corona@rfsisu.se.

Nytt från RF
Riksidrottsförbundet är en av flera organisationer som beslutat att samverka för att ge ökat stöd till kommuner med att hjälpa äldre som ombetts stanna hemma. Läs mer här.

Vad är coronaviruset?
Coronavirus (CoV) är en stor familj av virus som orsakar sjukdomar från vanlig förkylning till svårare sjukdomar som Mellanöstern respiratoriskt syndrom (MERS-CoV) och Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV). Ett nytt coronavirus (nCoV) är en ny stam som inte tidigare har identifierats hos människor.

Coronavirus kan överföras mellan djur och människor. Vanliga tecken på infektion inkluderar andningssymtom, feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter. I svårare fall kan infektion orsaka lunginflammation, allvarligt akut andningssyndrom, njursvikt och till och med dödsfall.

Här hittar du fler frågor och svar kring vad corona är.

Finns det några särskilda riskgrupper?
Vi vet inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta. En stor kinesisk studie visar att äldre personer och personer med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller diabetes, är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Studien från Kina visar att det trots allt bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Det är idag svårt att veta om det skulle se likadant ut i Sverige. Rapporter från Italien talar för att äldre personer över 85 är den mest utsatta gruppen, men ger ingen information om risker i andra åldersgrupper.

Folkhälsomyndigheten
För nationella frågor kring coronaviruset är det Folkhälsomyndigheten som är kunskapskällan. Läs mer här.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Undvik besök på äldreboenden och sjukhus om du inte måste. Om du är sjuk bör du undvika det helt och hållet. 

Individens eget val
Det är viktigt att komma ihåg att allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmsta omgivning kan påverka beslut. Det är alltid individens (vårdnadshavare för de under 18 år) egna beslut om medverkan på träning/match eller inte. Svenska Innebandyförbundet rekommenderar att var och en fattar sitt beslut utifrån faktiskt aktuell kunskap.

World Health Organization (WHO)
WHO förklarar och ger råd vad gäller coronaviruset och har även rekommendationer kring förhållningssätt vad gäller resor. Vi rekommenderar WHO som källa för information kring viruset. Du kan läsa mycket mer på deras hemsida.

Utrikesdepartementets rekommendation (UD)
Vi lutar oss alltid mot Utrikesdepartementets rekommendationer vad gäller resor till andra länder. Här kan vi tipsa om UD:s app ”UD Resklar” som möjliggör att få notiser utifrån var du befinner dig med aktuell information, och de har även en egen rubrik med information specifikt kring förhållningssätt vad gäller coronaviruset.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Här hittar du information som MSB gått ut med.

Krisinformation.se
Här hittar du information som krisinformation.se gått ut med.

Riksidrottsförbundet
Här hittar du den information som RF gått ut med.

short_text    Skrivet av Veronica Köhler 11 mars 2020